ОЦІНКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ В АПК
Д. О. Котелевець
УДК: 338.4: 665.1
Д. О. Котелевець
ОЦІНКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ В АПК
Анотація
У сучасних умовах розвитку економіки України оцінка конкурентоспроможності підприємств набуває вагомого значення для забезпечення їх ефективного функціонування та стратегічного розвитку. Це можливо за умови адаптації господарюючого суб'єкта до змін макро- та мікросередовища, визначенню своїх конкурентних переваг та їх підтримці тощо. І ефективність вирішення цих завдань залежить від адекватної сучасним реаліям оцінці конкурентоспроможності і формування за її результатами дієвих пропозицій.
У статті визначено, що удосконалення механізмів підвищення конкурентоспроможності підприємств олієжирової галузі потребує тісного взаємозв'язку всіх складових конкурентного потенціалу господарюючого суб'єкта. Запропоновано методичний підхід до оцінювання конкурентоспроможності підприємств олієжирової галузі, який відрізняється послідовністю і завершеністю процесу аналізу, розглядає конкурентоспроможність як систему, поетапно визначає рівень стійкості її підсистем — фінансової, організаційно- та соціально-економічної, і дає можливість в узагальненому вигляді представити діяльність господарюючого суб'єкта на ринку та визначити загальний рівень його конкурентоспроможності.
D. Kotelevets
AIC PROCESSING ENTERPRISES COMPETITIVENESS EVALUATION
Summary
In the current conditions of the development of the Ukrainian economy, the competitiveness of enterprises evaluation becomes of great importance for ensuring their efficient operations and strategic development. This is possible provided that the economic entity is adapted to changes in the macro and micro environment, its competitive advantages are identified and supported, and so on. And the effectiveness of solving these problems depends on an adequate assessment of competitiveness and the formation of effective proposals based on its results. And the effectiveness of solving these problems depends on competitiveness evaluation adequate to current realities and shaping effective proposals following its results.
The article specifies that the improvement of mechanisms for increasing the fat and oil sector enterprises competitiveness a close interconnection of all components of the economic entity competitive potential. There is suggested a methodical approach to evaluating the fat and oil sector enterprises competitiveness, which is characterized by the consistency and completeness of the analysis process, considers competitiveness as a system, gradually determines the level of stability of its subsystems — financial, organizational and socio-economic, and provides an opportunity to present in general the activity of an economic entity in the market and to determine the overall level of its competitiveness.
№ 6 2017, стор. 115 - 118
Кількість переглядів: 1042