EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ
А. В. Семсал

Назад

DOI: 10.32702/2306-6806.2022.4.84

УДК: 338.439.4-027.236:637.1:631.11(477)

А. В. Семсал

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ

Анотація

При формуванні системи показників економічної ефективності в молочному скотарстві використовують натуральні та вартісні показники. Натуральні показники відображають кількість сукупних трудовитрат і матеріальних засобів, необхідних для отримання певного обсягу продукції. Варто зазначити, що одного й того ж рівня продуктивності можливо досягти за різного рівня витрат. Причому відмінності простежуються не тільки в продуктивності, але і в якості молока, виробленого в однакових умовах.
Ефективність виробництва може характеризуватися прибутком, одержаним у розрахунку на одного середньорічного працівника, зайнятого в молочному скотарстві, на одиницю поголів'я, на одиницю використаних ресурсів тощо. Результуючим відносним показником, який характеризує прибутковість, є рентабельність. Зазначимо, що показник рентабельності молока з 1990 року був надто строкатим, тому результати виявились як позитивними, так і негативними. У 2020 р. показник рентабельності становив 20,4%, що менше на 0,2% від 2019 року. Водночас, у висококонцентрованих сільськогосподарських підприємствах він коливався від 40 до 45 %, що дає можливість вести розширене відтворення матеріально-технічної бази молочного скотарства.
Серед переліку основних чинників, які впливають на ефективність виробництва молока — продуктивність корів, величини та структури витрат, рівень стану технічних засобів механізації та автоматизації на фермах молочного скотарства. З метою підвищення ефективності виробництва продукції провідні сільськогосподарські підприємства використовують сучасну техніку, складену за передовими інноваційними технологіями. При цьому наявні окремі технологічні засоби, які вбудовуються у виробничі процеси для безприв'язного утримання молочного стада, що забезпечує зниження витрат на виробництво одиниці продукції. Процес доїння корів у стаціонарних доїльних залах при автоматизації технологічного процесу машинного доїння буде сприяти стабілізації режиму доїння та впливати на підвищення якості молока.
До основних напрямів підвищення економічної ефективності молочного скотарства слід віднести: інтенсифікація молочного скотарства за допомогою створення сучасної матеріально-технічної бази; відповідне ветеринарно-зоотехнічне обслуговування поголів'я; створення міцної кормової бази; вдосконалення розміщення, концентрації та спеціалізації молочного скотарства; розвиток селекції в молочному напрямі; впровадження ефективних методів відтворення маточного поголів'я; впровадження інтенсивних технологій виробництва молока, найбільш ефективних форм і прогресивних методів організації праці та стимулювання підвищення його продуктивності; пошук вигідних каналів збуту; агропромислова інтеграція і кооперація у виробництві молочної продукції. Одержані результати аналізу доводять, що зазначені напрями взаємопов'язані, синергетичний ефект якої проявляється у використанні генетичного потенціалу, підвищенні ефективності молочного скотарства.

Ключові слова: сільськогосподарське підприємство; молочне скотарство; ефективність; рентабельність; продуктивність.

Література

1. Радько В.І., Свиноус І.В. Методичні підходи до визначення ефективності інтенсифікації молочного скотарства. Інвестиції: практика та досвід. 2015. № 23. C. 53—57.
2. Радько В.І., Микитюк Д.М. Організаційні засади формування інформаційно-аналітичного забезпечення управління ефективністю виробництва молока. Інноваційна економіка 2015. № 4 (59). С. 274—278.
3. Свиноус І., Іванова Л., Радько В. Проблеми підвищення прибутковості виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах України. Економіст. 2014. № 6. С. 61—63.
4. Шупик С. Функціонування молочного скотарства сільськогосподарських підприємств в умовах членства України в СОТ. Економічний дискурс. 2021. Вип. 1—2. С. 74—81.
5. Васильченко О. М. Економічна ефективність виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах. Економічний аналіз. 2018. Т.28, №2. С. 110—118.
6. Степасюк Л. М. Ефективність виробництва молока в спеціалізованих аграрних підприємствах. Біоекономіка та аграрний бізнес. 2019. Т.10, №1. С. 120-127.
7. Яворська Т. І., Загнітко Л. А. Вплив витрат і ціни реалізації на ефективність виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах регіону. Економіка АПК. 2015. № 6. С. 53—59.
8. Величко Є., Супрун О. Розвиток і сучасний стан ринку молока та його вплив на ефективність виробництва в сільськогосподарських підприємствах. Аграрна економіка. 2015. Т. 8. № 3—4. С. 51—56.

A. Semysal

ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC BASES FOR INCREASING THE EFFICIENCY OF MILK PRODUCTION IN UKRAINIAN AGRICULTURAL ENTERPRISES

Summary

Natural and cost indicators are used in the formation of the system of indicators of economic efficiency in dairy cattle breeding. Natural indicators represent the amount of total labor costs and material means required to obtain a certain amount of production. It is worth noting that the same level of productivity can be achieved at different expense levels. And differences are not only in productivity, but also in the quality of the milk produced in the same conditions.
Production efficiency can be characterized by the profits received per average annual worker employed in dairy cattle breeding, per unit of livestock, per unit of used resources, etc. The resulting relative indicator that characterizes economic viability is profitability. It should be noted that the profitability of milk since 1990 has been too diverse, so the results were both positive and negative. In 2020 the profitability rate was 20,4%, down by 0,2% compared to 2019.At the same time, in highly concentrated agricultural enterprises it ranged from 40 to 45%, which makes it possible to conduct an expanded reproduction of the material and technical base of dairy cattle breeding.
Among the main factors influencing milk production efficiency are cow productivity, the value and structure of expenses, the level of mechanization and automation equipment on dairy farms. To improve production efficiency leading agricultural enterprises use modern equipment, built on advanced innovative technologies. At the same time, there are separate technological means which are integrated into the production processes for loose housing of the dairy herd, which reduces unit production expenses. The process of milking cows in stationary milking parlors with the automation of the technological process of machine milking will help stabilize the milking regime and affect the improvement of milk quality.
The main areas of improving the economic efficiency of dairy cattle breeding include: intensification of dairy cattle breeding through the creation of modern material and technical base; appropriate veterinary and zootechnical service for livestock; creating a strong fodder base; improving the location, concentration and specialization of dairy farming; development of selection in the dairy direction; introduction of effective methods of reproduction of breeding stock; introduction of intensive milk production technologies, the most effective forms and progressive methods of labor organization and stimulating its productivity; search for profitable distribution channels; agro-industrial integration and cooperation in dairy production. The results of the analysis prove that these areas are interrelated, the synergistic effect of which is manifested in the use of genetic potential, improving the efficiency of dairy cattle breeding.

Keywords: agricultural enterprise; dairy cattle breeding; efficiency; profitability; productivity.

References

1. Radko, V. and Svynous, I. (2015), "Methodological approaches to determine the effectiveness of the intensification of dairy farming", Investytsiyi: praktyka ta dosvid, vol. 23, pp. 53—57.
2. Rad'ko, V.I. and Mykytiuk, D.M. (2015), "Organizational principles of formation of information-analytical support of milk production efficiency management", Innovatsijna ekonomika, vol. 4 (59), pp. 274—278.
3. Svynous, I. Ivanova, L. and Rad'ko, V. (2014), "Problems of increasing the profitability of milk production in agricultural enterprises of Ukraine", Ekonomist, vol. 6, pp. 61—63.
4. Shupyk, S. (2021), "Functioning of dairy cattle breeding of agricultural enterprises in the conditions of Ukraine's membership in the WTO", Ekonomichnyj dyskurs, vol. 1—2, pp. 74—81.
5. Vasyl'chenko, O.M. (2018), "Economic efficiency of milk production in agricultural enterprises", Ekonomichnyj analiz, vol. 28, no. 2, pp. 110—118.
6. Stepasiuk, L.M. (2019), "Efficiency of milk production in specialized agricultural enterprises", Bioekonomika ta ahrarnyj biznes, vol. 10, no. 1, pp. 120—127.
7. Yavors'ka, T.I. and Zahnitko, L.A. (2015), "The impact of costs and sales prices on the efficiency of milk production in agricultural enterprises in the region", Ekonomika APK, vol. 6, pp. 53—59.
8. Velychko, Ye. and Suprun, O. (2015), "Development and current state of the milk market and its impact on production efficiency in agricultural enterprises", Ahrarna ekonomika, vol. 8, no. 3—4, pp. 51—56.

№ 4 2022, стор. 84 - 88

Дата публікації: 2022-05-03

Кількість переглядів: 667

Відомості про авторів

А. В. Семсал

аспірант, Білоцерківський національний аграрний університет

A. Semysal

Postgraduate student, BilaTserkva National Agrarian University

ORCID:

0000-0002-5918-4233

Як цитувати статтю

Семсал А. В. Організаційно-економічні засади підвищення ефективності виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах України. Економіка та держава. 2022. № 4. С. 84–88. DOI: 10.32702/2306-6806.2022.4.84

Semysal, A. (2022), “Organizational and economic bases for increasing the efficiency of milk production in ukrainian agricultural enterprises”, Ekonomika ta derzhava, vol. 4, pp. 84–88. DOI: 10.32702/2306-6806.2022.4.84

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.