EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

МОДЕРНІЗАЦІЯ ПРОДОВОЛЬЧИХ СИСТЕМ З МЕТОЮ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ ТА ЯКІСНОГО ХАРЧУВАННЯ
О. В. Погорєлова

Назад

DOI: 10.32702/2306-6806.2022.4.53

УДК: 314:338.439-663:338

О. В. Погорєлова

МОДЕРНІЗАЦІЯ ПРОДОВОЛЬЧИХ СИСТЕМ З МЕТОЮ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ ТА ЯКІСНОГО ХАРЧУВАННЯ

Анотація

В статті досліджено процес функціонування продовольчих систем з метою розробки напрямів їх модернізації у цілях забезпечення продовольчої безпеки та якісного харчування, враховуючи вплив визначальних детермінант формування продовольчого потенціалу. Визначено напрями трансформації продовольчих систем щодо забезпечення нівелювання негативного впливу визначальних детермінант формування продовольчого потенціалу, зокрема: реалізація гуманітарних програм у постраждалих від конфліктів та війн регіонах; зміцнення несприйнятливості до впливу негативних економічних зовнішніх факторів; підвищення стійкості до зміни клімату; заходи по зниженню вартості харчових продуктів на усіх етапах ланцюга створення вартості продовольства; зміна споживчої поведінки та харчового раціону; вирішення проблем структурної нерівності. Рекомендовано конкретні кроки в рамках всього процесу модернізації продовольчих систем.

Ключові слова: продовольча система; процес; модернізація; конфлікти та війни; пандемії; мінливість клімату; економічний спад; продовольча політика.

Література

1. Бокій О.В. Стійкість функціонування продовольчої системи. Продовольчі ресурси. 2018. № 11. С. 21—32.
2. Левек Р. Сільськогосподарські структури, сталість продовольчих систем та регулювання земельних ринків. Економіка АПК. 2020. № 1. С. 18—33.
3. Зеленська О.О. Використання загальнонаукової методології в оцінюванні розвитку агропродовольчих систем і рівня продовольчої безпеки. Вісник Чернігівського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки. 2013. № 1. С. 120—125.
4. Куць О.І. Формування ефективної продовольчої системи України в умовах глобалізації. Продовольчі ресурси. 2016. № 7. С. 233—238.
5. Сичевський М.П., Дейнеко Л.В. Організаційно-економічна сутність категорії "Продовольча система". Продовольчі ресурси. Серія: Економічні науки. 2015. № 4. С. 4—9.
6. Сичевський М.П. Формування національної продовольчої системи на засадах незалежності. Вісник аграрної науки. 2014. № 6. С. 11—18.
7. Сичевський М.П., Полєщук О.Б., Коваленко О.В. Формування національної продовольчої системи: сучасність та перспективи. Продовольчі ресурси. 2013. № 1. С. 8—21.
8. Замикула І.В. Механізм державного регулювання системи продовольчого забезпечення у соціально-економічному розвитку регіону. Науковий вісник Академії муніципального управління. Серія: Управління. 2012. Вип. 2. С. 216—224.
9. Куць О. І. Акомодація економічної політики та механізмів регулювання розвитку продовольчих систем до умов надзвичайної ситуації. Продовольчі ресурси. 2020. № 14. С. 250—261.
10. Куць О.І. Дерегуляція: дієвий механізм формування ефективної продовольчої системи України в умовах глобалізації. Продовольчі ресурси. Серія: Економічні науки. 2015. № 4. С. 10—16.
11. Куць О.І., Куць Т.В. Забезпечення конкурентоспроможності продовольчої системи України на основі податкових механізмів. Продовольчі ресурси. 2016. № 6. С. 70—78.
12. Сичевський М.П., Коваленко О.В., Куць О.І. Механізми забезпечення реалізації стратегічного потенціалу продовольчих систем. Продовольчі ресурси. 2020. № 14. С. 7—19.
13. Гладій М.В., Сичевський М.П. Функціонування м'ясопереробної галузі України в глобальній продовольчій системі. Вісник аграрної науки. 2018. № 5. С. 5—11.
14. Коваленко О.В. Інклюзивні інновації в трансформовано-монополізованій продовольчій системі України. Продовольчі ресурси. 2019. № 12. С. 210—228.
15. Коткова Н.С. Індикатори розвитку продовольчої системи України в умовах економічних викликів. Продовольчі ресурси. 2019. № 12. С. 229—247.
16. Михайленко Г.А. Актуальні питання взаємовідносин підприємств харчової промисловості з торгівлею в рамках продовольчої системи України. Продовольчі ресурси. Серія: Економічні науки. 2015. № 4. С. 27—30.
17. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets / FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. Rome, 2021. 209 рр.
18. The State of Food Security and Nutrition in the World 2021. Transforming food systems for food security, improved nutrition and affordable healthy diets for all / FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. Rome, 2021. 240 рр.
19. The State of Food Security and Nutrition in the World 2018. Building climate resilience for food security and nutrition / FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. Rome, 2018. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO. 199 рр.
20. The State of Food Security and Nutrition in the World 2019. Safeguarding against economic slowdowns and downturns / FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. Rome, 2019. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO. 181 рр.
21. The State of Food Security and Nutrition in the World 2017. Building resilience for peace and food security / FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. Rome, 2017. 132 рр.

O. Pohorielova

THE IMPACT OF MIGRATION ON FOOD SECURITY AND AGRICULTURE

Summary

There is no general progress in the world in addressing Goal 2.1 of Sustainable Development Goal 2 (Zero hunger) or in meeting SDG Goal 2.2 (End all forms of malnutrition). Therefore, the world is experiencing a turning point not only because we need to address the major problems of hunger, food insecurity and all forms of malnutrition, but also because in a visually exposed vulnerabilities in our food systems, we have the opportunity to enter a new quality level and ensure timely achievement of the SDGs 2. The article examines the process of functioning of food systems in order to develop directions for their modernization in order to ensure food security and quality nutrition, taking into account the influence of determinants of food potential. The directions of transformation of food systems to ensure the leveling of the negative impact of the determinants of food capacity building are identified, namely: development and implementation of humanitarian programs in the regions affected by conflicts and wars; strengthening the insensitivity of the most vulnerable segments of the population to the impact of negative economic external factors; increasing resilience to climate change at all stages of the food value chain; measures to reduce the cost of food at all stages of the food value chain; changing consumer behavior and diet to one that is beneficial to human health and has a positive impact on the environment; solving the problems of structural inequality through the implementation of inclusive measures taking into account the interests of the poor. The main policy courses and goals are substantiated for each of the six areas. Specific steps are recommended within the whole process of modernization of food systems, including: in-depth analysis of the situation taking into account the specifics of the conditions; formation of agreed cross-sectoral sets of policy, investment and legislation measures, including catalysts that accelerate the transformation process; implementation of a set of measures subject to the necessary monitoring and evaluation, as well as the availability of existing accountability mechanisms.

Keywords: food system; process; modernization; conflicts and wars; pandemics; climate variability; economic downturn; food policy.

References

1. Bokiy, O. V. (2018), "Sustainability of the food system", Prodovol'chi resursy, vol. 11, pp. 21—32.
2. Levek. R. (2020), "Agricultural structures, sustainability of food systems and regulation of land markets", Ekonomika APK, vol. 1, pp. 18—33.
3. Zelens'ka, O. O. (2013), "The use of general scientific methodology in assessing the development of agri-food systems and the level of food securit", Visnyk Chernihivs'koho derzhavnoho tekhnolohichnoho universytetu. Seriia: Ekonomichni nauky, vol. 1, pp. 120—125.
4. Kuts', O. I. (2016), "Formation of an effective food system of Ukraine in the context of globalization", Prodovol'chi resursy, vol. 7, pp. 233—238.
5. Sychevs'kyj, M. P. and Dejneko, L. V. (2015), "Organizational and economic essence of the category "Food system", Prodovol'chi resursy, vol. 4, pp. 4—9.
6. Sychevs'kyj, M. P. (2014), "Formation of a national food system on the basis of independence", Visnyk ahrarnoi nauky, vol. 6. pp. 11—18.
7. Sychevs'kyj, M. P., Polieschuk, O. B. and Kovalenko, O. V. (2013), "Formation of the national food system: present and prospects", Prodovol'chi resursy, vol. 1, pp. 8—21.
8. Zamykula, I. V. (2012), "The mechanism of state regulation of the food system in the socio-economic development of the region", Naukovyj visnyk Akademii munitsypal'noho upravlinnia. Seriia: Upravlinnia, vol. 2, pp. 216—224.
9. Kuts', O. I. (2020), "Акомодація економічної політики та механізмів регулювання розвитку продовольчих систем до умов надзвичайної ситуації", Prodovol'chi resursy, vol. 14, pp. 250—261.
10. Kuts', O. I. (2015), "Дерегуляція: дієвий механізм формування ефективної продовольчої системи України в умовах глобалізації", Prodovol'chi resursy, vol. 4, pp. 10—16.
11. Kuts', O. I. and Kuts', Т. V. (2016), "Ensuring the competitiveness of Ukraine's food system on the basis of tax mechanisms", Prodovol'chi resursy, vol. 6, pp. 70—78.
12. Sychevs'kyj, M. P., Kovalenko, O. V. and Kuts', O. I. (2020), "Mechanisms for ensuring the realization of the strategic potential of food systems", Prodovol'chi resursy, vol. 14, pp. 7—19.
13. Hladij, M. V. and Sychevs'kyj, M. P. (2018), "Functioning of the meat processing industry of Ukraine in the global food system", Visnyk ahrarnoi nauky, vol. 5, pp. 5—11.
14. Kovalenko, O. V. (2019), "Inclusive innovations in the transformed-monopolized food system of Ukraine", Prodovol'chi resursy, vol. 12, pp. 210—228.
15. Kotkova, N. S. (2019), "Indicators of Ukraine's food system development in the face of economic challenges", Prodovol'chi resursy, vol. 12, pp. 229—247.
16. Mykhajlenko, H. A. (2015), "Topical issues of relations between food industry enterprises and trade within the food system of Ukraine", Prodovol'chi resursy, vol. 4, pp. 27—30.
17. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO (2020), The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets, FAO, Rome, Italy.
18. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO (2021), The State of Food Security and Nutrition in the World 2021. Transforming food systems for food security, improved nutrition and affordable healthy diets for all, FAO, Rome, Italy.
19. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO (2018), The State of Food Security and Nutrition in the World 2018. Building climate resilience for food security and nutrition, FAO, Rome, Italy.
20. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO (2019),The State of Food Security and Nutrition in the World 2019. Safeguarding against economic slowdowns and downturns, FAO, Rome, Italy.
21. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO (2017), The State of Food Security and Nutrition in the World 2017. Building resilience for peace and food security, FAO, Rome, Italy.

№ 4 2022, стор. 53 - 61

Дата публікації: 2022-05-03

Кількість переглядів: 481

Відомості про авторів

О. В. Погорєлова

к. е. н., професор, завідувач кафедри бухгалтерського обліку та економічного аналізу, Національний університет кораблебудування імені Адмірала Макарова

O. Pohorielova

PhD in Economics, Professor, Head of the Department of Accounting and Economic Analysis, Admiral Makarov National University of Shipbuilding

ORCID:

0000-0002-3103-4380

Як цитувати статтю

Погорєлова О. В. Модернізація продовольчих систем з метою забезпечення продовольчої безпеки та якісного харчування. Економіка та держава. 2022. № 4. С. 53–61. DOI: 10.32702/2306-6806.2022.4.53

Pohorielova, O. (2022), “The impact of migration on food security and agriculture”, Ekonomika ta derzhava, vol. 4, pp. 53–61. DOI: 10.32702/2306-6806.2022.4.53

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.