EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ АГАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Е. В. Пахуча, В. О. Бабика

Назад

DOI: 10.32702/2306-6806.2022.3.53

УДК: 338.431

Е. В. Пахуча, В. О. Бабика

ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ АГАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Анотація

Проаналізовано основні фактори впливу на конкурентоспроможності аграрних підприємства. Проведений аналіз фактичної ємності внутрішнього продовольчого ринку та самозабезпечення продовольством та визначені основні негативні тенденції продовольчої безпеки. Згруповано фактори формування конкурентоспроможності підприємства, у розрізі керованих і некерованих. Обгрунтована необхідність фінансової підтримки підприємств в сільському господарстві. Проаналізована динаміка показників державної підтримки розвитку аграрних підприємств, виокремлено проблемні моменти, що впливають на зменшення ефективності державної підтримки. Запропоновано складові програми державної підтримки серед яких провідне місце займають: визначення стратегічних цілей на довгострокову та середньострокову перспективу; обгрунтування принципів і механізмів реалізації програми кредитування; законодавче та нормативне забезпечення реформування системи кредитування; визначення джерел фінансових ресурсів для реалізації програми.

Ключові слова: державна підтримка; конкурентоспроможність; конкурентні переваги; фактори впливу; аграрне підприємство.

Література

1. Ткаченко С.О., Дядін А.С. Підвищення конкурентоспроможності підприємств сфери обігу. Збірник наукових праць Національного університету державної податкової служби України. 2011. №1. С. 577—582.
2. Скиба Г.І. Конкурентоспроможність як категорія і як властивість підприємства, що функціонує в умовах ринкової економіки. Облік і фінанси. 2012. № 1. С. 135—138.
3. Мельник К., Пташник С. Теоретичні засади конкурентоспроможності та її роль у розвитку підприємницької діяльності. Agricultural and Resource Economics: InternationalScientificE-Journal. 2018. Vol. 4. № 2. pp. 97—114.
4. Пахуча Е.В. Вплив внутрішніх і зовнішніх факторів на конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств. Ефективна економіка. 2018. № 7. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/7_2018/43.ppd (дата звернення: 27.02.2021).
5. Петрушка Т.О. Чинники формування та показники оцінювання конкурентоспроможності промислових підприємств. Причорноморські економічні студії. 2016. Вип. 10. С. 125—129.
6. Чіков І.А. Фактори підвищення конкурентоспроможності підприємств АПК на основі інноваційних перетворень. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. 2018. Т. 29 (68). № 5. С. 113—117.
7. Мельник О.І. Внутрішні фактори конкурентоспроможності сільськогосподарських товаровиробників. Економіка і бізнес. 2014. № 1. С. 55—60.
8. Власенко Т.А., Краля В.Г., Драчевськии М.С. Чинники формування конкурентоспроможності аграрних підприємств та оцінка ї х впливу. Український журнал прикладної економіки. 2020. Том 5. № 4. С. 130—138.
9. Піменова О.В. Державна підтримка як пріоритетний напрямок стимулювання розвитку сільського господарства. Конкурентоспроможність національної економіки: матеріали ХVІІІ Міжнар. наук.-практ. конф, (Київ, 4-5 жовт. 2018 р.). Київ, 2018. С. 207—210.
10. Офіційний веб-сайт Інформаційно-аналітичний портал АПК України. URL: https://agro.me.gov.ua/ua/news/derzhpidtrimka-apk-2020-programi-mehanizmi-termini (дата звернення: 11.03.2021).
11. Закон України Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/985-20#Text (дата звернення: 15.03.2021).
12. Молдаван Л.В. Державна підтримка аграрної галузі як чинник формування рівносприятливих умов її розвитку. Конкурентоспроможність національної економіки: матеріали ХVІІ Міжнар. наук.-практ. конф, (Київ, 5-6 жовт. 2017 р.). Київ, 2017. С. 56—61.
13. Ніколюк О.В. Стратегічні орієнтири державної політики підтримки конкурентоспроможності малого бізнесу в Україні. Інвестиції: практика та досвід. 2020. № 1. С. 114—120.
14. Глубіш Л. Перешкоди формуванню конкурентних перевагу секторах сфери продовольчого забезпечення України. Agricultural and Resource Economics. 2021. Vol. 7. № 1. Pp.115—136.
15. Ільчук О. М. Державна підтримка сільського господарства в Україні. Економіка АПК. 2019. № 2. С. 93—98.

E. Pakhucha, V. Babika

STATE SUPPORT FOR THE COMPETITIVENESS OF AGRICULTURAL ENTERPRISES

Summary

The subject of the study was the state support for the competitiveness of agar enterprises, obstacles and conditions that ensure the competitiveness of the enterprise and components of the state support program. The purpose of the article is to substantiate the scientific basis for the formation of state support for the competitiveness of agricultural enterprises. The theoretical and methodological basis of the study were the works of domestic and foreign scientists and used such research methods as analysis, comparative analysis, monograph.
Results of work. The main factors influencing the competitiveness of agricultural enterprises are analyzed. The main tasks of the state policy of competitiveness of agar enterprises are investigated. It is determined that an important component of the country's food security is to meet the consumer needs of the population with food products of domestic producers and the rational use of food. The analysis of the actual capacity of the domestic food market and food self-sufficiency is carried out. The main negative trends of food security have been identified, which include food imbalance, reduction of own production, growth of imports in almost all food groups, economic unavailability of food. Factors of formation of competitiveness of the enterprise, in a cut of managed and unmanaged are grouped. The necessity of financial support of enterprises in agriculture as a tool of state regulation of agriculture is substantiated, which includes measures to stimulate the development of agriculture in order to increase the competitiveness of enterprises in the agricultural sector. The dynamics of indicators of state support for the development of agricultural enterprises is analyzed, the problematic moments that affect the reduction of the effectiveness of state support are highlighted. The components of the state support program are proposed, among which the leading ones are: definition of strategic goals for the long-term and medium-term perspective; substantiation of principles and mechanisms of realization of the crediting program; legislative and regulatory support for credit system reform; identification of sources of financial resources for the implementation of the program.

Keywords: state support; competitiveness; competitive advantages; factors of influence; agricultural enterprise.

References

1. Tkachenko, S.O. and Diadin, A.S. (2011), "Improving the competitiveness of enterprises in the field of circulation", Zbirnyk naukovykh prats' Natsional'noho universytetu derzhavnoi podatkovoi sluzhby Ukrainy, vol. 1, рр. 577—582.
2. Skyba, H. I. (2012), "Competitiveness as a category and as a property of an enterprise operating in a market economy", Oblik i finansy, vol. 1, рр. 135—138.
3. Melnuk, K. and Ptashnyk, S. (2018), "Theoretical basis of competitiveness and its role in development of entrepreneurialactivity", Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, vol. 4, no.2, pp. 97—114.
4. Pakhucha, E.V. (2018), "The influence of internal and external factors on the competitiveness of agricultural enterprises", Efektyvna ekonomika, [Online], vol.7, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/7_2018/43.ppd (Accessed: 27.02.2021).
5. Petrushka, T.O. (2016), "Factors of formation and indicators of assessing the competitiveness of industrial enterprises", Prychornomors'ki ekonomichni studii, vol.10, рр. 125—129.
6. Chikov, I.A. (2018), "Factors for increasing the competitiveness of agricultural enterprises on the basis of innovative transformations", Vcheni zapysky TNU imeni V.I. Vernads'koho. vol. 29 (68), no. 5, рр. 113—117.
7. Mel'nyk, O.I. (2014), "Internal factors of competitiveness of agricultural producers", Ekonomika i biznes, vol. 1, рр. 55—60.
8. Vlasenko, T.A. Kralia, V.H. and Drachevs'kyy, M.S. (2020), "Factors shaping the competitiveness of agricultural enterprises and assessing their impact", Ukrains'kyj zhurnal prykladnoi ekonomiky. vol. 5, no. 4, рр. 130—138.
9. Pimenova, O.V. (2018), "State support as a priority area to stimulate agricultural development", Zbirka dopovidej na ХVІІІ Mizhnarodnu naukovo-praktychnu konferentsiiu. Konkurentospromozhnist' natsional'noi ekonomiky [Conference Proceedings of the ХVІІІ International Scientific-practical Conference. Competitiveness of the national economy], Kyiv, Ukraine, 4—5 October, рр. 207—210.
10. Official website Information and analytical portal of the AIC of Ukraine (2021), available at: https://agro.me.gov.ua/ua/news/derzhpidtrimka-apk-2020-programi-mehanizmi-termini (Accessed 11.03.2021).
11. The Verkhovna Rada of Ukraine (2020), The Law of Ukraine "About modification of some laws of Ukraine concerning functioning of the State agrarian register and improvement of the state support of producers of agricultural products", available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/985-20#Text (Accessed: 15.03.2021).
12. Moldavan, L.V. (2017), "State support of the agricultural sector as a factor in the formation of equal conditions for its development", Zbirka dopovidej na ХVІІ Mizhnarodnu naukovo-praktychnu konferentsiiu. Konkurentospromozhnist' natsional'noi ekonomiky [Conference Proceedings of the ХVІІ International Scientific-practical Conference. Competitiveness of the national economy], Kyiv, Ukraine, 5—6 October, рр. 56—61.
13. Nikoliuk, O.V. (2020), "Strategic guidelines of the state policy to support the competitiveness of small business in Ukraine", Investytsii: praktyka ta dosvid, vol. 1, рр. 114—120.
14. Glubish, L. (2021), "Barriers to creating of competitive advantages in the sectors of food provision sphere of Ukraine", Agricultural and Resource Economics, vol.7, no.1, pp.115—136.
15. Il'chuk, O. M. (2019), "State support of agriculture in Ukraine", Ekonomika APK, vol. 2, рр. 93—98.

№ 3 2022, стор. 53 - 58

Дата публікації: 2022-04-23

Кількість переглядів: 512

Відомості про авторів

Е. В. Пахуча

к. е. н., доцент кафедри маркетингу, управління репутацією та клієнтським досвідом, Державний біотехнологічний університет

E. Pakhucha

PhD in Economics, Associate Professor of the Department of Marketing, Reputation Management and Сustomer Experience, State Biotechnological University

ORCID:

0000-0003-0509-8230


В. О. Бабика

здобувач третього освітнього рівня кафедри маркетингу, управління репутацією та клієнтським досвідом, Державний біотехнологічний університет

V. Babika

Сandidate for a degree of the Department of Marketing, Reputation Management and Сustomer Experience, State Biotechnological University

ORCID:

0000-0002-2350-1874

Як цитувати статтю

Пахуча Е. В., Бабика В. О. Державна підтримка конкурентоспроможності агарних підприємств. Економіка та держава. 2022. № 3. С. 53–58. DOI: 10.32702/2306-6806.2022.3.53

Pakhucha, E. and Babika, V. (2022), “State support for the competitiveness of agricultural enterprises”, Ekonomika ta derzhava, vol. 3, pp. 53–58. DOI: 10.32702/2306-6806.2022.3.53

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.