DOI: 10.32702/2306-6806.2021.12.59
УДК: 338.432:634.8
Н. О. Аверчева
НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ'ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ВИНОГРАДАРСЬКО-ВИНОРОБНОГО ПІДКОМПЛЕКСУ
Анотація
У статті обгрунтовано теоретичні та практичні аспекти забезпечення ефективної діяльності суб'єктів господарської діяльності у галузі виноградарства і виноробства в Україні. Проведено порівняльний аналіз показників операційної діяльності підприємств, які спеціалізуються на виробництві винограду і вина. Визначено вплив врегулювання економічних відносин суб'єктів підприємництва у сфері виробництва винограду-сировини і виноробних підприємств на рентабельність діяльності в умовах ринку. На основі SWOT-аналізу обгрунтовано сильні і слабкі сторони виноробних підприємств, визначені можливості і загрози їх конкурентоспроможності на внутрішньому і зовнішньому ринку. Визначено основні напрями підвищення ефективності виробництва винограду і вина на основі впровадження інноваційних технологій, використання наявного потенціалу виробників. Запропоновано заходи ефективного розвитку на основі залучення державної підтримки та розробки комплексної стратегії розвитку галузі.
Ключові слова: виноградарство; виноробство; економічний аналіз; ефективний розвиток; ринок; виробництво; реалізація; ефективність; рентабельність.
Література
1. Каламан О.Б. Аналіз стану та особливості управління підприємствами виноградарсько-виноробного підкомплексу. Економіка харчової промисловості. 2015. Т. 7, № 4. С. 40—44.
2. Боремський А.С. Проблемні питання розвитку виноградно-виноробної галузі України і шляхи їх вирішення. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2014. Т. 20, № 3. С. 71—75.
3. Кучеренко В.М. Динаміка розвитку виноградарства і виноробства в Україні. Ефективна економіка. 2014. № 12 URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3856 (дата звернення 21.09.2021).
4. Цимбалюк К.А. Виноградарсько-виноробна галузь — стан та проблемні питання розвитку в Україні. Інтелект ХХІ. 2018. № 1. С. 145—150.
5. За два роки виробництво вина в Україні скоротилося удвічі. URL: https://agropolit.com/news/18775--za-dva-2-roki-virobnitstvo-vina-v-ukrayini-skorotilosya-udvichi (дата звернення 12.11.2021).
6. Перероблення винограду та виробництво виноматеріалів у 2020 році: статистичний довідник. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення 11.11.2021).
7. Рентабельність операційної та усієї діяльності підприємств за видами економічної діяльності з розподілом на великі, середні, малі та мікропідприємства (2010—2020): статистичний бюлетень. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення 11.11.2021).
8. Бассова О.О., Боброва Г.М. Формування та використання прибутку виноградарсько виноробними підприємствами. Агросвіт. 2016. № 20. С. 34—43.
9. Обласна цільова програма розвитку виноградарства та виноробства Херсонської області на 2021—2025 роки (проєкт). Департамент розвитку сільського господарства та зрошення ХОДА. URL: ttps://khoda.gov.ua/pro_proekt_oblasnoї_cіlovo_programi_rozvitku_vinogradarstva_ta_vinorobstva_hersonskij_oblastі_na_2021_2025_roki (дата звернення 12.11.2021).
10. Россоха В.В., Петриченко О.А. Потенціал ринку вина в Україні. Економіка АПК. 2020. № 9. С. 17—29.
N. Avercheva
DIRECTION OF INCREASING EFFICIENCY OF MANAGEMENT ENTITIES ACTIVITIES OF VITICULTURE AND WINEMAKING SUB COMPLEX
Summary
The article shows the theoretical and practical dimensions of ensuring efficient activity of economic entities in the field of vine growing and winemaking in Ukraine. Contemporary problems of creating a raw material base have been updated, increase of prices for material and technical resources and raw materials for processing, and ageing of technological base of wineries. It has been found that the profitability of the production of grapes by agricultural enterprises actually reflects the real situation of the industry, since most producers do not sell it on the market in fresh form, but rather process it internally. We also carried out a comparative analysis of indicators of activity of enterprises specializing in the production of grapes and wines, calculated indicators of efficiency of production, profitability of operational activities of enterprises. The loss of production of grapes threatens to reduce the area of vineyards and thus the raw material base of processing plants. The effect on the regulation of economic relations of enterprises in the sphere of production of grape raw materials and winemaking enterprises on the profitability of activities in market conditions has been determined. On the basis of the SWOT-analysis, the strengths and weaknesses of wineries have been substantiated, and opportunities and threats to their competitiveness on the domestic and foreign markets have been identified. The wine company can be develop efficiently through the introduction of modern innovative technologies, and the creation of stable and mutually beneficial links with wine company and distribution networks, the development of a marketing strategy to conquer new markets, popularizing of wine consumption based on high quality, obtainable price, the development of enotourism and restaurant complexes based on enterprises. The main directions of increasing efficiency of production of grapes and wines have been defined on the basis of introduction of innovative technologies, and use of the potential of producers. It was proposed effective development through of state support and the formulation of a comprehensive development strategy for the sector.
Keywords: vine growing; winemaking; economic analysis; efficient development; market; production; implementation; efficiency; profitability.
References
1. Kalaman, O.B. (2015), "Analysis of the state and features of the management of enterprises of the viticulture and winemaking subcomplex", Ekonomika kharchovoi promyslovosti, vol. 7, no. 4, pp. 40—44.
2. Borems'kyj, A.S. (2014), "Problematic issues of development of the grape and wine industry of Ukraine and ways to solve them", Naukovi pratsi Natsional'noho universytetu kharchovykh tekhnolohij, vol. 20, no. 3, pp. 71—75.
3. Kucherenko, V.M. (2014), "Dynamics of viticulture and winemaking in Ukraine", Efektyvna ekonomika, vol. 12, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3856 (Accessed 21 Sept 2021).
4. Tsymbaliuk, K.A. (2018), "Viticulture and wine industry — the state and problems of development in Ukraine", Intelekt XXI, vol. 1, pp. 145—150.
5. Agropolit (2020), "In two years, wine production in Ukraine has halved", available at: https://agropolit.com/news/18775--za-dva-2-roki-virobnitstvo-vina-v-ukrayini-skorotilosya-udvichi (Accessed 12 Nov 2021).
6. State Statistics Service of Ukraine (2021), "Grape processing and wine production in 2020: a statistical guide", available at: http://www.ukrstat.gov.ua/ (Accessed 11 Nov 2021).
7. State Statistics Service of Ukraine (2021), "Profitability of operating and all activities of enterprises by type of economic activity with a division into large, medium, small and micro enterprises (2010—2020)", available at: http://www.ukrstat.gov.ua/ (Accessed 11 Nov 2021).
8. Bassova, O.O. and Bobrova, H.M. (2016), "Formation and use of profits by wine-growing enterprises", Ahrosvit, vol. 20, pp. 34—43.
9. KhODA (2020), "Regional target program for the development of viticulture and winemaking in the Kherson region for 2021—2025 (project)", available at: https://khoda.gov.ua/pro_proekt_oblasnoi_cilovo_programi_rozvitku_vinogradarstva_ta_vinorobstva_hersonskij_oblasti_na_2021_2025_roki (Accessed 12 Nov 2021).
10. Rossokha, V.V. and Petrychenko, O. A. (2020), "The potential of the wine market in Ukraine", Ekonomika APK, vol. 9, pp. 17—29.
№ 12 2021, стор. 59 - 64
Дата публікації: 2021-12-29
Кількість переглядів: 687