EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ФАКТОРИ СТАБІЛІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА АГРОПРОДУКЦІЇ УКРАЇНИ
А. І. Капліна

Назад

DOI: 10.32702/2306-6806.2020.10.46

УДК: 338.246.027

А. І. Капліна

ФАКТОРИ СТАБІЛІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА АГРОПРОДУКЦІЇ УКРАЇНИ

Анотація

Статтю присвячено дослідженню факторів стабілізації виробництва сільськогосподарської продукції. Проаналізовано вплив ринкових і бюджетних факторів на розвиток ринку сільськогосподарської продукції. Сучасне сільськогосподарське виробництво стоїть перед досить складним завданням — забезпечити стійке зростання продуктивності і якості продукції на тлі ресурсозбереження, зниження рівня технічного й антропогенного забруднення навколишнього середовища. Розв'язок цього завдання ускладнене негативними тенденціями розвитку галузі, які призвели до дестабілізації виробництва: падіння рівня інтенсивності ведення сільського господарства; погіршення фітосанітарної ситуації в рослинництві; недоліки в організації галузі; відсутність ефективної системи ціноутворення; зменшення обсягів інвестицій; фактична відсутність системи цивілізованих форм збуту; істотний вплив на рівень виробництва кліматичного фактору. Потребують удосконалення форми та методи державної підтримки аграрного сектора.

Ключові слова: фактори стабілізації; рентабельність; стійке виробництво; інтенсифікація.

Література

1. Добродомова Л.О. Обеспечение вопроизводственного процесса в сельском хозяйстве на основе активизации инвестиционной деятельности (на примере Оренбургской области): дис.. канд. экон. наук: 08.00.05/ Оребург, 2004. 191 с.
2. Макогон В.В. Економічна ефективність відтворення в сільському господарстві: дис... канд. екон. наук: 08.07.02 / Харківський національний аграрний ун-т ім. В.В. Докучаєва. Харків, 2006. 250 с.
3. Статистичний щорічник України за 2007 рік [за редакцією Осауленка О.Г.] / Видавництво "Консультант". 2007. С. 594.
4. Марченко Ю.В. Рентабельность как фактор расширенного воспроизводства производственного потенциала сельскохозяйственных предприятий. Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. 2005. № 14. С. 46—49.
5. Алабушев А.В., Анипенко А.В, Анипенко А.В. Научное обеспечение продуктивности, устойчивости и рентабельности зерновой отрасли России. Вестник Орловского государственного аграрного университета. 2008. Т. 10. № 1. С. 2—10.
6. Зигангирова А.М. Факторы повышения эффективности сельскохозяйственного производства в условиях рынка. Вестник Чувашского университета. 2006. № 4. С. 219—223.
7. Статистичний збірник "Сільське господарство України" за 2019 рік. — Державна служба статистики України. м. Київ, 2019 URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2006/sg/sg_rik/sg_u/zp_u.html (дата 21.09.2020).

А. Kaplina

FACTORS OF STABILIZATION OF AGRICULTURAL PRODUCTS OF UKRAINE

Summary

The article is devoted to the study of factors of stabilization of agricultural production. The impact of market and budgetary factors on the development of the agricultural market is analyzed. Modern agricultural production faces quite a challenge — to ensure a steady increase in productivity and quality of products against the background of resource saving, reducing the level of technical and anthropogenic pollution. The solution of this problem is complicated by negative trends in the development of the industry, which led to destabilization of production: a drop in the level of intensity of agriculture; deterioration of the phytosanitary situation in crop production; shortcomings in the organization of the industry; lack of an effective pricing system; actual absence of a system of civilized forms of sales; significant impact on the level of production of the climatic factor. Increasing the efficiency of agricultural production is directly dependent on its stability. Ensuring sustainable development of production — the basis of the entire system of reproducing relations in the agricultural sector of Ukraine. Until recently, most economic researches solved the problem of efficiency of agricultural production on the basis of existing agricultural relations that hampered the initiative, independence, inactivity of the direct producer. Neither capital investments that emit nor perfect machinery will increase the efficiency of food production by themselves until economic relations in the countryside are significantly changed until a functioning financial mechanism is established aimed at improving the profitability of agricultural production. Need to improve the form and methods of state support of the agricultural sector
The real possibility of increasing the sustainability and efficiency of agricultural production depends primarily on the scientific validity of the relevant concepts. At the same time, agroecological addressability and timeliness of scientific recommendations should be ensured. Science becomes the most important factor of active influence on the technological level of development of the industry of Ukraine.

Keywords: stabilization factors; profitability; sustainable production; intensification.

References

1. Dobrodomova, L.O. (2004), "Ensuring the reproductive process in agriculture based on the intensification of investment activities (on the example of the Orenburg region)", Abstract of Ph.D. dissertation, Economy, Orenburg, Russia.
2. Makohon, V.V. (2006), "Economic efficiency of reproduction in agriculture", Abstract of Ph.D. dissertation, Economy, Kharkivskyi natsionalnyi ahrarnyi un-t im. V.V.Dokuchaieva, Kharkiv, Ukraine.
3. Osaulenka, O.H. (2007), Statystychnyj schorichnyk Ukrainy za 2007 rik [Statistical Yearbook of Ukraine for 2007], Vydavnytstvo "Konsultant", Kyiv, Ukraine.
4. Marchenko, Yu.V. (2005), "Profitable factor of rasherennoho education proizvodstvennyy potentsyal selskohozyastennyh predate", Politematicheskiy setevoy elektronnyy nauchnyy zhurnal Kubanskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, vol. 14, pp. 46—49.
5. Alabushev, A.V. Anipenko, A.V and Anipenko, A.V. (2008), "Scientific support of the productivity, sustainability and profitability of the grain industry in Russia", Vestnik Orlovskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, vol. 10, no. 1, pp. 2—10.
6. Zigangirova, A.M. (2006), "Factors of the effectiveness of the Selskokhozyastvennyh proizvodstva in the mouths of the reel", Vestnik Chuvashskogo universiteta, vol. 4, pp. 219—223.
7. State Statistics Service of Ukraine (2019), "Statistical collection "Agriculture of Ukraine", available at: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2006/sg/sg_rik/sg_u/zp_u.html (Accessed 21.09.2020).

№ 10 2020, стор. 46 - 49

Дата публікації: 2020-10-30

Кількість переглядів: 714

Відомості про авторів

А. І. Капліна

к. е. н., доцент кафедри менеджменту та інформаційних технологій,ДВНЗ "Херсонський державний аграрний університет"

А. Kaplina

PhD in Economics, Associate Professor of the Department of Management and Information Technologies, Kherson State Agrarian University

ORCID:

0000-0001-6714-797X

Як цитувати статтю

Капліна А. І. Фактори стабілізації виробництва агропродукції України. Економіка та держава. 2020. № 10. С. 46–49. DOI: 10.32702/2306-6806.2020.10.46

Kaplina, А. (2020), “Factors of stabilization of agricultural products of Ukraine”, Ekonomika ta derzhava, vol. 10, pp. 46–49. DOI: 10.32702/2306-6806.2020.10.46

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.