EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ОЦІНКИ СИСТЕМИ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ
Г. О. Прунцева

Назад

DOI: 10.32702/2306-6806.2020.6.151

УДК: 338.439.52

Г. О. Прунцева

МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ОЦІНКИ СИСТЕМИ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ

Анотація

Статтю присвячено аналізу існуючих методологічних засад оцінки забезпечення системи продовольчої безпеки країни. Досліджено сучасні підходи до оцінки забезпечення продовольчої безпеки країни та запропоновано механізм оцінки продовольчого забезпечення населення країни. Встановлено, що ефективна оцінка стану продовольчої безпеки населення є важливою складовою розвитку аграрної сфери економіки, а сучасні тенденції ринкового механізму та економічної теорії визначають наявність нових підходів до оцінки рівня продовольчої безпеки населення, серед яких можна виділити фізико-економічну методологію та економічний розвиток на духовних принципах. Встановлено, що сучасна економічна політика не звертає уваги на обмежені можливості навколишнього середовища. На підставі сучасних методів оцінки продовольчої безпеки розроблено механізм оцінки продовольчої безпеки населення, серед основних елементів якого ми виділяємо ідентифікацію потреби населення в обсягах продовольчого забезпечення, оцінку добової енергетичної цінності раціону людини, оцінку отримання населенням країни життєво-необхідних за хімічним складом продуктів харчування, оцінку стану виробництва життєво-необхідних продуктів харчування на внутрішньому ринку, аналіз світового ринку та пропозиції експортерів тощо

Ключові слова: продовольча безпека; методологія; економічна теорія; продовольче забезпечення.

Література

1. Грінів Л.С. Фізико-економічна методологія в системі новітньої економічної науки: проблеми та перспективи / Л.С. Грінів [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://ir.znau.edu.ua/bitstream/123456789/ 1005/1/Organic_2014_19-27.pdf (доступ 30.04.2019).
2. Цвайг Х.І. Методологічні засади оцінки рівня продовольчої безпеки / Х.І. Цвайг / Продовольча безпека країни: стан та перспективи зміцнення / керівник авт. кол. проф. Р.І. Тринько. — Львів: ЛьвДУВС, 2011. — 304 с.
3. Федулова І.В., Тіхонова А.С. Продовольча безпека: сутність, стан та особливості забезпечення: монографія / керівник авт. кол. проф. І.В. Федулова. — К.: Кондор — Видавництво, 2013. — 468 с.
4. Бабич М.М. Індикатори продовольчої безпеки в Україні: тенденції розвитку / М.М. Бабич // Економіка АПК. — 2018. — № 5. — С. 41—50.
5. Богданович О.А. Актуальні питання продовольчої безпеки / О.А. Богданович // Вісник ХНТУСГ. — 2012. — Вип. 127. — С. 53—60.
6. Кондра О.Р. Оцінювання стану продовольчої безпеки регіону / О.Р. Кондра // Регіональна економіка. — 2014. — № 4. — С. 78—86.
7. Рудич А.І. Оцінка динаміки та тенденції показників продовольчої безпеки регіонів України / А.І. Рудич // Економічний аналіз. — 2017. — Т. 27 (4). — С. 75—82.
8. Береговий В.К. Формування зовнішньоекономічної безпеки України при інтеграції в світове господарство / В.К. Береговий // Науковий вісник Академії муніципального управління. Серія: Економіка. — 2010. — Вип. 8. — С. 55—73.
9. Гойчук О.І. Продовольча безпека: монографія. — Житомир: Полісся, 2004. — 348 с.
10. Ільїна З.М. Система продовольственной безопасности: закономерности формирования и факторы развития / З.М. Ильина и др.; под ред. З.М. Ильиной. — Минск: Ин-т экономики НАН Беларуси, 2007. — 112 с.
11. Саблук П.Т. Науково-методологічне забезпечення розвитку аграрної та соціальної політики // Вісник аграрної науки. — 2006. — № 3—4. — С. 177—180.

G. Pruntseva

THE METHODOLOGICAL FRAMEWORK FOR THE ASSESSMENT OF FOOD SECURITY SYSTEM

Summary

The article is devoted to the analysis of the existing methodological frameworks of the food security system. We studied modern approaches to the assessment of food security and developed a mechanism to evaluate the food security system. It is established that effective assessment of food security is an important component of agricultural development, and current trends of market mechanisms and economic theory determine the existence of new approaches to assessing food security, among which are physical economy methodology and economic development on spiritual principles. We have determined that the method of physical economy is an important component of the mechanism for assessing the food security system and building an effective mechanism for food security, as it takes into account natural processes, human impact on the environment and the importance of environmental standards. The integration of the economy with the environment should be the subject of macroeconomic evaluation and part of the evaluation of the food security mechanism. And the methodology of economic development on spiritual principles should be taken into account in assessing the food security system, as it emphasizes the importance of the social component in building economic processes, the need to comply with social standards and moral norms in developing social protection programs for the most vulnerable. We assume that the main indicators of the food security of the population are the availability of food throughout the country and a sufficient level of income, which should ensure the purchase of essential food and create a mechanism to prevent the production, sale and consumption of substandard foods that can cause harm to the health of citizens.
It is established that modern economic policy does not pay attention to the limited possibilities of the environment. Based on modern methods of assessing the food security system, we identify the needs of the population in food supply, assess the daily energy value of the human diet, assess the chemical foodstuffs, assessment of the state of production of vital foodstuffs on the domestic market, analysis of the world market and proposals of exporters on vital foodstuffs, etc.

Keywords: food security; evaluation methods; methodology; economic theory; affordability.

References

1. Griniv, L.S. (2014), "Physico-economic methodology in the system of modern economics: problems and prospects", available at: http://ir.znau.edu.ua/bitstream/123456789/ 1005/1/Organic_2014_19-27.pdf (Accessed 30 April 2019)
2. Czvajg, X.I. (2011), "Methodological principles for assessing the level of food security", Prodovolcha bezpeka krayiny: stan ta perspektyvy zmicznennya [Food security of the country: state and prospects of strengthening], LvDUVS, Lviv, Ukraine.
3. Fedulova, I.V. Tixonova, A.S. (2013), Prodovolcha bezpeka: sutnist, stan ta osoblyvosti zabezpechennya: monografiya [Food security: essence, condition and features of provision: monograph], Kondor — Vydavnycztvo, Kyiv, Ukraine.
4. Babych, M. M. (2018), "Food security indicators in Ukraine: development trends", Ekonomika APK, vol. 5, pp. 41—50.
5. Bogdanovych, O. A. (2012), "Actual issues of food security", Visnyk XNTUSG, vol. 127, pp. 53—60.
6. Kondra, O. R. (2014), "Assessment of region's food security", Regionalna ekonomika, vol. 4, pp. 78—86.
7. Rudych, A. I. (2017), "Assessment of the dynamics and trends of food security indicators of the Ukraine's regions", Ekonomichnyj analiz, vol. 27 (4), pp. 75—82.
8. Beregovyj, V. K. (2010), "Formation of Ukraine's foreign economic security during integration into the world economy", Naukovyj visnyk Akademiyi municypalnogo upravlinnya. Seriya:Ekonomika, vol. 8, pp. 55—73.
9. Gojchuk, O.I. (2004), Prodovolcha bezpeka: monografiya [Food security: monograph], Polissya, Zhytomyr, Ukraine.
10. Ilyina, Z.M. (2007), Systema prodovolstvennoj bezopasnosty: zakonomernosty formyrovanyya y faktori razvytyya [Food Security System: Patterns and Development Factors], Іn-t ekonomyky NAN Belarusy, Mynsk, Belarus
11. Sabluk, P.T. (2006), "Scientific and methodological support for the development of agricultural and social policy", Visnyk agrarnoyi nauky, vol. 3—4, pp. 177—180.

№ 6 2020, стор. 151 - 154

Дата публікації: 2020-06-26

Кількість переглядів: 60

Відомості про авторів

Г. О. Прунцева

к. е. н., докторант, ННЦ "Інститут аграрної економіки", керівник ГО "Інституціональні реформи"

G. Pruntseva

PhD in Economics, postgraduate student, National Scientific Center "Institute of Agrarian Economics", Ukraine, head PO "Institutional reforms"

ORCID:

0000-0001-5703-201X

Як цитувати статтю

Прунцева Г. О. Методологічні засади оцінки системи продовольчої безпеки. Економіка та держава. 2020. № 6. С. 151–154. DOI: 10.32702/2306-6806.2020.6.151

Pruntseva, G. (2020), “The methodological framework for the assessment of food security system”, Ekonomika ta derzhava, vol. 6, pp. 151–154. DOI: 10.32702/2306-6806.2020.6.151

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.