EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ХМЕЛЯРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ШЛЯХОМ МОДЕРНІЗАЦІЇ
Т. С. Муляр

Назад

DOI: 10.32702/2306-6806.2020.6.140

УДК: 339.137.2:[663.423. 6:658.589]]

Т. С. Муляр

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ХМЕЛЯРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ШЛЯХОМ МОДЕРНІЗАЦІЇ

Анотація

У статті розглянуто можливості забезпечення конкурентоспроможності хмелярських підприємств шляхом модернізаціі. Проаналізовано показники виробництва та економічної ефективності виробництва хмелю в Україні. Визначено сучасний стан хмелярських підприємств за основними показниками та їх динамікою.
Xмелярcтво як одна із важливих складових сільського господарства Укрaїни, потребує значних інвестиційних ресурсів. Відсутність коштів на модернізацію виробництва, недосконала законодавча база, слабка підтримка держави, нестача кваліфікованої робочої сили робить процес інвестування у цю галузь непривабливим. Досліджено та проаналізовано досвід вирощування хмелю в Польщі, яка є однією з найближчих сусідніх до України європейських держав, що посідає лідируючі позиції у світі за визначальними показниками ефективності вирощування хмелю. Запропоновано шляхи модернізації технологічного процесу виробництва хмелю, з метою посилення конкурентних переваг хмелепродукції на ринку.

Ключові слова: конкурентоспроможність; хмелярські підприємства; модернізація; хмелепродукція; альфа-кислоти; пивовари; виробництво пива; польський досвід виробництва хмелепродукції.

Література

1. Гіренко Ю.О. Забезпечення вітчизняних хмелярських підприємств виробничими ресурсами / Ю.О. Гіренко. // Економіка АПК. — 2017. — №5. — С. 86—91.
2. Муляр Т.С. Ефективність управління діяльністю підприємств галузі хмелярства / Т. С. Муляр //Агросвіт — 2010. — № 23.— С. 33—37.
3. Муляр Т.С. Підвищення конкурентоспроможності хмелю як стратегічний напрям розвитку галузі Україні / Т.С. Муляр // Формування конкурентних переваг аграрної продукції в умовах глобалізації економіки: матеріали Всеукр. наук.— практ. конф. молодих вчених. — Житомир: ПП "Рута", 2009. — С. 102—104.
4. Саїнський Д.А. Удосконалення організаційно-економічного механізму розвитку хмелярства / Д.А. Саїнський // Економіка АПК. — 2015. — № 12 — С. 55—63.
5. Проценко А.В. Інноваційне забезпечення галузі хмелярства / А.В. Проценко // Економіка АПК. — 2010. — № 8. — С. 112—118.
6. Рудик Р.І. Експортно-імпортні операції на ринку хмелепродукції / Р.І. Рудик //Економіка АПК — 2012. — № 2. — C. 103—109.
7. Михайлов М.Г. Нормативна потреба в матеріально-технічних ресурсах як фактор основи формування бази підприємства / М.Г. Михайлов // Агросвіт. — 2017. — № 18. — С. 63—68.
8. Рудик Р.І. Високопродуктивні сорти — основа інноваційного розвитку галузі хмелярства / Р.І. Рудик, А.В. Проценко, О.В. Свірчевська. // Вісник аграрної науки. — 2013. — №4. — С. 64—67.
9. Ратошнюк Т.М. Особливості створення кооперативних об'єднань в хмелярстві [Електронний ресурс] / Т.М. Ратошнюк. — 2012. — Режим доступу: http://ir.znau.edu.ua/bitstream/123456789/7219/3/VDAU_2007_2_20_250-262.pdf
10. Anon A. Hopfen — Rundschau / A. Anon // Wolncach. — 1991. — T. 42. — № 3. — P. 28—31.
11. Kettner L. Hallertauer Hopfenbau / L. Kettner.— Mainburbug, 1976. — P. 67.
12. Розвиток і регулювання ринків сільськогосподарської продукції і продовольства: Матеріали П'ятої міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених (в заочній формі) /за ред.: Ю.О. Лупенка та ін. — К.: ННЦ ІАЕ, 2013. — 244 с.
13. Гіренко Ю.О. Ефективність виробництва хмелю в Україні / Ю.О. Гіренко // Економіка АПК. — 2017. — № 2. — С. 83—88.
14. Рижук С.М. Стан галузі хмелярства в Україні та можливості підвищення її ефективності в сучасних умовах/ [С.М. Рижук, В.П. Сухобара, П.П. Надточій та ін.] // Наукові горизонти. — 2019— № 7. — С. 29—41.
15. Program Rozwoju Obszarоw Wiejskichnalata 2014—2020 [Електронний ресурс]. — 2016. — Режим доступу до ресурсу: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/-program-rozwoju-obszarow-wiejskich-2014-2020-prow-2014-2020

T. Mulyar

PROMOTION OF COMPETITIVENESS OF HOP COMPANIES BY MODERNIZATION

Summary

The purpose of the article is to determine the main ways to ensure the competitiveness of domestic hop companies, through the modernization of all components of their economic activity. There are favorable natural and climatic conditions, many years of experience in growing hops, significant annual domestic demand for hop products for the successful development of hop growing in Ukraine. In recent years, the competitiveness of domestic hop companies has deteriorated significantly, which has negatively affected the main indicators of their efficiency. Implementation of effective modernization measures will allow to satisfy the needs of consumers of hop products in terms of its varietal composition, volume and quality characteristics, price and other important parameters, which in turn will ensure their competitiveness. This study was made on the basis of comparison of statistical data of hop companies of Ukraine. Comparisons of hop growing efficiency indicators in Ukraine and Poland were also made. As a result of researches the modern condition of the hop-growing enterprises on the basic indicators and their dynamics is defined. Horticulture, as one of the important components of the Ukrainian economy, requires significant investment resources. Lack of funds for modernization of production, imperfect legal framework, weak state support, lack of skilled labor makes the process of investing in this industry unattractive. The experience of hop growing in Poland has been studied and analyzed, which has achieved significant economic results under equally favorable natural and climatic conditions and many years of experience in efficient hop growing and care, introducing modernization into the technological process of hop production on an innovative basis. This study, identifies the experience of Polish hop growers, and it can be used in practice, in order to strengthen the competitive advantages of hop products on the market and ensure the competitiveness of hop companies through modernization.

Keywords: competitiveness; hop companies; modernization; hop products; alfa-acids; brewers; beer production; Polish experience production hop products.

References

1. Hirenko, Yu.O. (2017), "Providing domestic hop enterprises with production resources", Ekonomika APK, vol. 5, pp. 86—91.
2. Muliar, T.S. (2010), "Efficiency of management of activity of the enterprises of branch of hop-growing", Ekonomika APK, vol. 23, pp. 33—37.
3. Muliar, T.S. (2009), "Improving the competitiveness of hops as a strategic direction of development of Ukraine", Formuvannia konkurentnykh perevah ahrarnoi produktsii v umovakh hlobalizatsii ekonomiky: materialy Vseukr. nauk.-prakt. konf. molodykh vchenykh [Formation of competitive advantages of agricultural products in the context of economic globalization: materials of the All-Ukrainian scientific-practical conference of young scientists], PP "Ruta", Zhytomyr, Ukraine, pp. 102—104.
4. Sains'kyj, D.A. (2015), "Improving the organizational and economic mechanism of hop growing", Ekonomika APK, vol. 12, pp. 55—63.
5. Protsenko, A.V. (2010), "Innovative support of the hop industry", Ekonomika APK, vol. 8, pp. 112—118.
6. Rudyk, R.I. (2012), "Export-import operations in the hop market", Ekonomika APK, vol. 2, pp. 103—109.
7. Mykhajlov, M.H. (2017), "Regulatory need for material and technical resources as a factor in the basis of forming the base of the enterprise", Ahrosvit, vol. 18, pp. 63—68.
8. Rudyk, R.I. Protsenko, A.V. and Svirchevs'ka, O.V. (2013), "High-yielding varieties — the basis of innovative development of the hop industry", Visnyk ahrarnoi nauky, vol. 4, pp. 64—67.
9. Ratoshniuk, T.M. (2012), "Features of creation of cooperative associations in hop-growing", available at: http://ir.znau.edu.ua/bitstream/123456789/7219/3/VDAU_2007_2_20_250-262.pdf (Accessed 30 May 2020).
10. Anon, A. (1991), "Hopfen — Rundschau", Wolncach, vol. 42, no. 3, pp. 28—31.
11. Kettner, L. (1976), Hallertauer Hopfenbau, Mainburbug, FRG.
12. Lupenko, Yu.O. (2014), "Development of the agricultural sector in the conditions of transformational changes", Materialy Shostoi mizhnarodnoi konferentsii molodykh vchenykh (u zaochnij formi) [Proceedings of the Sixth International Conference of Young Scientists (in absentia)], NNTs IAE, Kyiv, Ukraine.
13. Hirenko, Yu.O. (2017), "Efficiency of hop production in Ukraine", Ekonomika APK, vol. 2, pp. 83—88.
14. Ryzhuk, S.M. Sukhobara, V.P. and Nadtochij, P.P. (2019), "The state of the hop industry in Ukraine and the possibility of increasing its efficiency in modern conditions", Naukovi horyzonty, vol. 7, pp. 29—41.
15. The Ministry of Agriculture and Rural Development (2020), "Rural Development Program 2014—2020", available at: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/-program-rozwoju-obszarow-wiejskich-2014-2020-prow-2014-2020 (Accessed 30 May 2020).

№ 6 2020, стор. 140 - 144

Дата публікації: 2020-06-26

Кількість переглядів: 43

Відомості про авторів

Т. С. Муляр

к. е. н., доцент, завідувач економічним відділенням, Житомирський агротехнічний коледж

T. Mulyar

PhD in Economics, Assistant Professor, the Head of Economic Department, Zhytomyr Agrarian and Technical College

ORCID:

0000-0002-0689-8945

Як цитувати статтю

Муляр Т. С. Забезпечення конкурентоспроможності хмелярських підприємств шляхом модернізації. Економіка та держава. 2020. № 6. С. 140–144. DOI: 10.32702/2306-6806.2020.6.140

Mulyar, T. (2020), “Promotion of competitiveness of hop companies by modernization”, Ekonomika ta derzhava, vol. 6, pp. 140–144. DOI: 10.32702/2306-6806.2020.6.140

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.