DOI: 10.32702/2306-6806.2020.5.11
УДК: 631.11:334.75(045)
І. А. Маркіна, О. М. Таран-Лала
ПЕРСПЕКТИВИ ІНТЕГРАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА ДО СКЛАДУ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ В КРИЗОВІЙ ЕКОНОМІЦІ
Анотація
У статті розглянуто питання, що стосується місця та ролі сільськогосподарських підприємств у складі споживчої кооперації в кризовій економіці та побудова алгоритму входження сільськогосподарського підприємства до складу учасників споживчої кооперації. Обгрунтовано, що перспективами інтеграції сільськогосподарських підприємств до складу споживчої кооперації є те, що вони дають можливість товаровиробникам одержувати прибутки не тільки від прямого сільськогосподарського виробництва, але також і від участі у великомасштабному бізнесі, одержанні прибутків від подальшого руху виробленої продукції, що не під силу приватному товаровиробникові. Розглянуто модель данських дослідників С. Аль-Бэка та К. Шульца, де пояснено, чому інтеграційні сільськогосподарські кооперативи в розвинених європейських країнах витискують вертикально інтегровані фірми. Досліджено особливості функціонування сільськогосподарських підприємств в умовах монопсонії. Методологічно сформовано та побудовано алгоритм входження сільськогосподарського підприємства до складу учасників споживчої кооперації.
Ключові слова: інтеграція; сільськогосподарське підприємство; споживча кооперація; аграрний сектор; фермер; кооператор; монопсоніст; кризова економіка.
Література
1. Albаk S., Schultz C. On the relative advantage of cooperatives. Economics Letters. 1998. 59 (3). pp. 397—401.
2. Барр Р. Политическая экономия. Москва: Международные отношения, 1994. 608 с.
3. Маркіна І. А. Управління споживчою кооперацією як соціально-економічною системою: монографія. Полтава: ПУСКУ, 2008. 255 с.
4. Таран-Лала О.М. Функціонування соціально-економічних систем: теорія та практика: монографія. Полтава: ПУЕТ, 2016. 332 с.
5. Таран-Лала О.М. Методологія та практика функціонування і розвитку споживчої кооперації України: монографія. Полтава: ПУЕТ, 2018. 489 с.
I. Markina, O. Taran-Lala
PROSPECTS OF AGRICULTURAL ENTERPRISE INTEGRATION INTO CONSUMER COOPERATION IN A CRISIS ECONOMY
Summary
The article deals with the issue of the place and role of agricultural enterprises in the Consumer Cooperation in the crisis economy and the construction of the algorithm of entering the agricultural enterprise into the members of the Consumer Cooperation. The development of agricultural enterprises and their agro-industrial integration into the Consumer Cooperation is one of the priority areas of stabilization and development of the agrarian sector of the Ukrainian economy.
Theory and practice have recently been paying serious attention to the study of a sound methodology for assessing the functioning of agricultural enterprises in the agricultural sector of the national economy, but there is still no clearly formed system integration of agricultural enterprises into the Consumer Cooperation in the agrarian sector of the national economy in times of crisis. Therefore, the systematization of the criteria of agricultural enterprises in the composition of the Consumer Cooperation in the crisis economy remains extremely relevant to this day.
The purpose of this study is to substantiate the place and role of agricultural enterprises in a consumer cooperative in a crisis economy and to build an algorithm for entering an agricultural enterprise into a consumer cooperative.
Summing up, it can be argued that the integration of agricultural enterprises into the structure of consumer cooperatives in a crisis economy is another advantage: when there is an integrated agricultural cooperative in this region, the degradation of the industry becomes practically impossible for two reasons. First, manufacturers distribute all net income among themselves, and this allows sufficient investment to be made in the future. Secondly, much of the agricultural production in today's Ukraine belongs to enterprises owned by those who work directly on the land, so their profits, as is the case in a conventional production cooperative, are partly related to the profit of the farm, and partly to with labor costs. Owners' earnings, dependent on labor costs, have already been noted to have a significant effect on their incentives. As a result, cooperative production (as well as a family-owned agricultural enterprise) will continue to exist even in conditions of high uncertainty where entrepreneurial enterprises cannot exist.
Thus, the results of the aforementioned scientific researchers will promote the integration of agricultural enterprises into the Consumer Cooperation in the crisis economy and can be a further development of the methodology of modern management theory.
Keywords: integration; agricultural enterprise; consumer cooperation; agrarian sector; farmer; cooperator; monopsonist; crisis economy.
References
1. Albаk, S. and Schultz, C. (1998), "On the relative advantage of cooperatives", Economics Letters, vol. 59 (3). pp. 397—401.
2. Barr, R. (1994), Politychna ekonomiya [Political Economy], Mezhdunarodnye otnoshenyya, Moscow, Russia.
3. Markina, I. A. (2008), Upravlinnya spozhyvchoyu kooperatsiyeyu yak sotsial'no-ekonomichna systema roboty: monohrafiya [Managing Сonsumer Сooperation as a socio-economic system: monograph], PUSKU, Poltava, Ukraine.
4. Taran-Lala, O. M. (2016), Funktsionuvannya sotsial'no-ekonomichnykh system: teoriya ta praktyka: monohrafiya [Functioning of socio-economic systems: theory and practice: monograph], PUET, Poltava, Ukraine.
5. Taran-Lala, O. M. (2018), Metodolohiya ta praktyka funktsionuvannya ta rozvytku spozhyvchoyi kooperatsiyi Ukrayiny: monohrafiya [Methodology and practice of functioning and development of Сonsumer Сooperation of Ukraine: monograph], PUET, Poltava, Ukraine.
№ 5 2020, стор. 11 - 14
Дата публікації: 2020-05-28
Кількість переглядів: 831