EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ТРАНСФОРМАЦІЯ ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ НА ПРИНЦИПАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ: ДОСВІД ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН
Д. І. Басюк, Т. Ю. Примак, Н. В. Погуда

Назад

DOI: 10.32702/2306-6806.2019.2.17

УДК: 338.48

Д. І. Басюк, Т. Ю. Примак, Н. В. Погуда

ТРАНСФОРМАЦІЯ ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ НА ПРИНЦИПАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ: ДОСВІД ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН

Анотація

Статтю присвячено вивченню європейського досвіду щодо формування сталого розвитку та можливості використання закордонних практик у реалізації туризму на принципах сталості в Україні. У роботі проведено періодизацію основних етапів формування сталого розвитку у світі з визначенням основних питань та ключових принципів, які були прийняті у документах міжнародних організацій. Визначено місце та роль туризму у концепції сталого розвитку. На основі дослідження основних принципів сталого розвитку, побудовано матрицю відповідності ключових питань туризму цілям сталого розвитку. Досліджено практику регулювання сталого туризму Європейським Союзом, також розглянуто на прикладі європейських країн практику впровадження ключових принципів сталого розвитку. Визначено, що туризму як пріоритетній сфері економіки притаманні принципи сталості, які є екологічно прийнятними, соціально значимими та економічно справедливими.

Ключові слова: туризм; принципи сталого розвитку; готельне підприємство; управління розвитком; європейський досвід.

Література

1. Adams W.M. (1990). Green Development: Environment and Sustainability in the Third World. London: Routledge.
2. Waage J., Banerji R., Campbell O., et al. (2010). The Millennium Development Goals: a cross-sectoral analysis and principles for goal setting after 2015. Lancet, vol. 376, pp. 991—1023.
3. Clark W., Kerkhoff L., Lebel L. and Gallopin G. (2016). Crafting usable knowledge for sustainable development. Available at: https://doi.org/10.1073/pnas.1601266113
4. Heinen J. (1994). Emerging, diverging and converging paradigms on sustainable development. International Journal of Sustainable Development and World Ecology, vol. 1, pp. 22—33.
5. Brundtland Gr. (1989), Global Change and Our Common Future, Environment: Science and Policy for Sustainable Development, vol. 31 (5), рр. 16—43.
6. Britton S. (1982) The political economy of tourism in the Third World. Annals of Tourism Research, vol. 9 (3), pp. 331—358.
7. Bramwell B. (2015). Theoretical activity in sustainable tourism research. Annals of Tourism Research, vol. 54, pp. 204—218.
8. Cater E. (1991) Sustainable Tourism in the Third World: Problems and Prospects. Discussion paper No. 3. Department of Geography, University of Reading.
9. Ruhanen L., Weiler B., Moyle B. and McLennan C. (2015). Trends and patterns in sustainable tourism research: a 25-year bibliometric analysis. Journal of Sustainable Tourism, vol. 23 (4), pp. 517—535.
10. Данилишин Б.М. Природно-ресурсний потенціал сталого розвитку України / Б.М. Данилишин, С.І. Дорогунцов, В.С. Міщенко, В.Я. Коваль, О.С. Новоторов, М.М. Паламарчук. — К., РВПС України. 1999. — 716 с.
11. Дмитрук О. Ю. Урбанізація та екологічний туризм: теорія і практика конструктивно-географічного дослідження / О.Ю. Дмитрук— К.: Вид. полігр. центр. "Київ. ун-т", 2002. — 76 с.
12. Гринів Л.С. Екологічно збалансована економіка: проблеми теорії: монографія. — Львів: ЛНУ ім. І. Франка, 2001. — 240 с.
13. Смаль В. Туризм і сталий розвиток / В. Смаль, І. Смаль. — Вісник Львів. Ун-ту: Серія географічна. — 2005. — Вип. 32. — С. 163—173.
14. Шевчук В.Я. Макроекономічні проблеми сталого розвитку / В.Я. Шевчук. — К.: Геопринт, 2006. — 200 с.
15. Цілі сталого розвитку. — Режим доступу: http://www.sd4ua.org/shho-take-stalij-rozvitok/istoriya/
16. Важливість сталого розвитку. — Режим доступу: https://www.momondo.ua/kudy-poihaty/stattya/vazhlyvist-stalogo-turyzmu
17. Blue Flag. Available at: http://www.blueflag.global/
18. HVS International. Available at: https://www.hvs.com/
19. International Tourism Partnership. Available at: https://www.tourismpartnership.org/
20. Braunschweig, A. and Saladino, D. (2004) The Sustainability Certification for Hotels, Association for Economy, Ecology and Society, Chur, Switzerland.
21. Bader, E. Sustainable Hotel Business Practices: A Surface Examination. Available at: https://www.hvs.com/article/2180-sustainable-hotel-business-practices-a-surface-examination

D. Basyuk, T. Prymak, N. Pohuda

TRANSFORMATION OF TOURISM IN UKRAINE ON THE PRINCIPLES OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT: EUROPEAN EXPERIENCE

Summary

The article is devoted to the study of European experience in the formation of sustainable development and the possibility of using foreign practices in the implementation of tourism on the principles of sustainability in Ukraine. Since the principles of balanced development (here in after referred to as sustainable) have evolved over a considerable period of time, due to changes in approaches to the environment, the periodization of the main stages of the formation of sustainable development in the world has been carried out, identifying the main issues and guidelines that were accepted in documents of international organizations. The place and role of tourism in the concept of sustainable development are determined. Through its multifaceted and inclusive nature, the importance of tourism was identified in three key areas: environmental, social and economic through the implementation of the basic principles of sustainable development.
Based on the study of the basic principles of sustainable development, the matrix of the correspondence of key tourism issues to the goals of sustainable development was constructed. As a result of which it was established that the implementation of the principles of sustainable development allows, besides the main activity of enterprises of the tourism industry, to pay attention to the key spheres of life, taking responsibility not only to consumers of services, but also other groups of stakeholders.
The practice of regulation of sustainable tourism by the European Union is explored. The practice of introducing the key principles of sustainable development in tourism is considered in the example of European countries. It is established that the largest hotel chains of the world have made the first steps towards the corporate sustainability of the hotel. The most successful hotels that implemented the principles of sustainable development in practice were Rezidor's Radisson SAS, Hilton's Scandic and Grand Stanford Hong Kong. In the article is determined that tourism as a priority area of the economy uses the principles of sustainability, which are environmentally acceptable, socially significant and economically equitable.

Keywords: tourism; principles of sustainable development; hotel enterprise; development management; European experience

References

1. Adams, W.M. (1990), Green Development: Environment and Sustainability in the Third World, Routledge, London, UK.
2. Waage, J. Banerji, R. and Campbell, O. (2010), "The Millennium Development Goals: a cross-sectoral analysis and principles for goal setting after 2015", Lancet, vol. 376, pp. 991—1023.
3. Clark, W. Kerkhoff, L. Lebel, L. and Gallopin, G. (2016), "Crafting usable knowledge for sustainable development", available at: https://doi.org/10.1073/pnas.1601266113 (Accessed 20 Jan 2019).
4. Heinen, J. (1994), "Emerging, diverging and converging paradigms on sustainable development", International Journal of Sustainable Development and World Ecology, vol. 1, pp. 22—33.
5. Brundtland, Gr. (1989), "Global Change and Our Common Future", Environment: Science and Policy for Sustainable Development, vol. 31 (5), рр. 16—43.
6. Britton, S. (1982), "The political economy of tourism in the Third World", Annals of Tourism Research, vol. 9 (3), pp. 331—358.
7. Bramwell, B. (2015), "Theoretical activity in sustainable tourism research", Annals of Tourism Research, vol. 54, pp. 204–218.
8. Cater, E. (1991), "Sustainable Tourism in the Third World", Problems and Prospects. Discussion paper, Department of Geography, University of Reading, vol. 3.
9. Ruhanen, L. Weiler, B. Moyle, B. and McLennan, C. (2015), "Trends and patterns in sustainable tourism research: a 25-year bibliometric analysis", Journal of Sustainable Tourism, vol. 23 (4), pp. 517—535.
10. Danylyshyn, B.M. Dorohuntsov S.I. and Mischenko, V.S. (1999), Pryrodno-resursnyj potentsial staloho rozvytku Ukrainy [Natural Resource Potential for Sustainable Development of Ukraine], RVPS Ukrainy, Kyiv, Ukraine.
11. Dmytruk, O. Yu. (2002), Urbanizatsiia ta ekolohichnyj turyzm: teoriia i praktyka konstruktyvno-heohrafichnoho doslidzhennia [Urbanization and ecological tourism: the theory and practice of constructive-geographic research], Polygraph center. Kiyv. un-t, Kyiv, Ukraine.
12. Hryniv, L.S. (2001), Ekolohichno zbalansovana ekonomika: problemy teorii: monohrafiia [Ecologically balanced economy: theory problems: monograph], LNU named I. Franko, Lviv, Ukraine.
13. Smal,' V. and Smal', I. (2005), "Tourism and sustainable developmen", Visnyk L'viv. Un-tu: Seriia heohrafichna, vol. 32, pp. 163—173.
14. Shevchuk, V.Ya. (2006), Makroekonomichni problemy staloho rozvytku [Macroeconomic problems of sustainable development], Heoprynt, Kyiv, Ukraine.
15. Sustainable development for Ukraine (2019), "Goals of sustainable development", available at: http://www.sd4ua.org/shho-take-stalij-rozvitok/istoriya/ (Accessed 20 Jan 2019).
16. momondo.ua (2019), "The importance of Sustainable Development", available at: https://www.momondo.ua/kudy-poihaty/stattya/vazhlyvist-stalogo-turyzmu
17. Blue Flag (2018), available at: http://www.blueflag.global/ (Accessed 20 Jan 2019).
18. HVS International (2019), available at: https://www.hvs.com/ (Accessed 20 Jan 2019).
19. International Tourism Partnership (2018), available at: https://www.tourismpartnership.org/ (Accessed 20 Jan 2019).
20. Braunschweig, A. and Saladino, D. (2004), The Sustainability Certification for Hotels, Association for Economy, Ecology and Society, Chur, Switzerland.
21. Bader, E. (2006), "Sustainable Hotel Business Practices: A Surface Examination", available at: https://www.hvs.com/article/2180-sustainable-hotel-business-practices-a-surface-examination (Accessed 20 Jan 2019).

№ 2 2019, стор. 17 - 21

Дата публікації: 2019-02-28

Кількість переглядів: 2290

Відомості про авторів

Д. І. Басюк

д. е. н., завідувач кафедри туристичного та готельного бізнесу, Національний університет харчових технологій, м. Київ

D. Basyuk

Doctor of Economics, Head of the department of tourism and hotel businessNational University of Food Technologies, Kiyv


Т. Ю. Примак

к. ф.-м. н., доцент кафедри туристичного та готельного бізнесу, Національний університет харчових технологій, м. Київ

T. Prymak

PhD in Physics and Mathematics, associate professor of the department of tourism and hotel business National University of Food Technologies, Kiyv


Н. В. Погуда

к. е. н., доцент кафедри туристичного та готельного бізнесу, Національний університет харчових технологій, м. Київ

N. Pohuda

PhD in Economics, associate professor of the department of tourism and hotel businessNational University of Food Technologies, Kiyv

Як цитувати статтю

Басюк Д. І., Примак Т. Ю., Погуда Н. В. Трансформація туризму в Україні на принципах сталого розвитку: досвід європейських країн. Економіка та держава. 2019. № 2. С. 17–21. DOI: 10.32702/2306-6806.2019.2.17

Basyuk, D., Prymak, T. and Pohuda, N. (2019), “Transformation of tourism in Ukraine on the principles of sustainable development: european experience”, Ekonomika ta derzhava, vol. 2, pp. 17–21. DOI: 10.32702/2306-6806.2019.2.17

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.