УДК: 631.11:338.439.62
Ю. В. Трокоз
ЕКОНОМІЧНА СУТЬ, ЗМІСТ РИНКУ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОДУКЦІЇ ТА ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО СТИМУЛЮВАННЯ ЗРОСТАННЯ АПК
Анотація
У статті розглянуто еволюцію підходів до визначення сутності ринку з точки зору економічної думки, вивчено підходи в наукових колах стосовно розуміння поняття "ринок агропродовольчої продукції". Наведено аргументи щодо доцільності розгляду як продукції аграрного сектору, так і продукції сектора харчової промисловості, в якості складових єдиного ринку агропродовольчої продукції.
Запропоновано механізми щодо стимулювання зростання сектору АПК через такий набір інструментів: розвиток зовнішніх ринків, заохочення інвестицій в розвиток бізнесу, підвищення конкурентоспроможності галузі.
Y. Trokoz
ECONOMIC NATURE, CONTENT OF AGRI-FOOD MARKET AND PRACTICAL RECOMMENDATIONS FOR STIMULATION OF AGRO-INDUSTRIAL COMPLEX DEVELOPMENT
Summary
The article reviews the evolution of approaches to defining the essence of the market in terms of economic ideas; the existing approaches of understanding the concept of "agri-food market" in the scientific community were explored. The arguments in relation to the reasonability of considering as agrarian sector's products and products of sector of the food industry as the components of a single market for agri-food products have been provided.
The mechanisms of enhancement's stimulation of agro-industrial complex have been proposed through the following set of tools: the development of foreign markets, encouraging investments in business development, improving the competitiveness of the sector.
№ 8 2017, стор. 99 - 104
Кількість переглядів: 829