EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

БЮДЖЕТУВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ОБЛІКУ ВИТРАТ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ ЛІКЕРО-ГОРІЛЧАНОЇ ПІДГАЛУЗІ
Н. Л. Правдюк

Назад

УДК: 657.371

Н. Л. Правдюк

БЮДЖЕТУВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ОБЛІКУ ВИТРАТ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ ЛІКЕРО-ГОРІЛЧАНОЇ ПІДГАЛУЗІ

Анотація

Стаття містить аналіз основних процедур бюджетування та їх адаптації для підприємств лікеро-горілчаної підгалузі. Автор пропонує уточнені визначення центрів витрат та відповідальності. На прикладі підприємства лікеро-горілчаної промисловості представлено наукових підхід інтеграції систем бюджетування та менеджменту якості. Це дозволяє встановити дієву взаємодію показників обліку витрат, ліквідності, рентабельності та якості продукції.

N. Pravdyuk

BUDGETING AS A TOOL FOR COST ACCOUNTING TO IMPROVE THE QUALITY OF PRODUCTS OF THE ALCOHOLIC BEVERAGE SUB-SECTOR

Summary

The article includes analysis of basic budgeting procedures and their adaptation for businesses alcoholic beverage sub-sector. The author offers a refined definition of cost centers and responsibility. In the example of the alcoholic beverage industry presents scientific approach to the integration of budgeting and quality management. This allows us to establish effective interaction parameters of cost accounting, liquidity, profitability and product quality. This combination allows to formalize the overall strategy of the company. The strategy includes specific indicators. They consist of the performance of each process and management process. These indexes are the basis of control system management and process owners. Responsibility centers responsible departments and individual processes. They are adapted to the technology of production of alcoholic beverages. The system of remuneration varies according to responsibility centers and has a flexible component. It depends on defined key performance indicators. These indexes related to profitability index, payback period and other business results. Depending on the stage of the life cycle of the company, the production of individual products, seasonality, key performance indicators may vary. Changing parameters predicts changes in the operational management accounts provided stable strategic performance indicators. Through a system of management accounting and quality control system is complex and covers a variety of activities. Clear strategic goals of detail algorithms, their relationship with management and process and separation of responsibilities allows centers to implement cost management, pricing, optimize assortment and coordinate specialized strategies. For example, strategic production programs (developed according to production capacity) associated with the marketing strategy. Effective integration of budgeting and management of quality achieved by introducing a mechanism of planning and control of technological processes and management company. The introduction of the proposed system can be realized through project management, formation of the project team, which includes representatives from all departments and centers of responsibility. Synergetic effect a through budgeting and quality management in enterprises industry results will increase sales, reduce production costs, the least amount of liquid reserves, improve return on sales and liquidity.

№ 9 2016, стор. 13 - 15

Кількість переглядів: 783

Відомості про авторів

Н. Л. Правдюк

д. е. н., професор, завідувач кафедри бухгалтерського обліку, Вінницький національний аграрний університет

N. Pravdyuk

doctor of economics, professor, head of department of accounting Vinnitsa National Agrarian University

Як цитувати статтю

Правдюк Н. Л. Бюджетування як інструмент обліку витрат для підвищення якості продукції підприємств лікеро-горілчаної підгалузі. Економіка та держава. 2016. № 9. С. 13–15.

Pravdyuk, N. (2016), “Budgeting as a tool for cost accounting to improve the quality of products of the alcoholic beverage sub-sector”, Ekonomika ta derzhava, vol. 9, pp. 13–15.

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.